Succesvolle functioneringssluiting

De testsluiting op 9 september van de Maeslantkering en de Hartelkering, samen de Europoortkering genoemd, is goed verlopen. Om 16.30 uur verlieten de immense deuren van de Maeslantkering het dok om de Nieuwe Waterweg op te varen. Tegelijkertijd startte de sluiting van de Hartelkering en werden de schuiven omlaag gelaten. Om 17.30 uur was de Hartelkering volledig gesloten. Bij de Maeslantkering duurt dat altijd iets langer. Om 18.10 waren de deuren van de Maeslantkering uitgevaren en afgezonken.
Om 22.50uur is de Hartelkering weer geopend en de scheepvaartstremming opgeheven. De Maeslantkering is in de ochtend van 10 september om 05.15 uur geopend en daarmee is de Nieuwe Waterweg weer vrijgegeven voor het scheepvaartverkeer. Zowel de keringen als het operationeel team hebben de test goed doorstaan en zijn klaar voor het stormseizoen.

 

Het publieksevenement rond de functioneringssluiting had dit jaar een extra feestelijk karakter omdat beide keringen 20 jaar bestaan. Het Keringhuis was geopend van 11.00 tot 20.00 uur. Er waren rondleidingen en activiteiten die te maken hebben met droge voeten houden in een gebied dat beneden de zeespiegel ligt.
De boot de Furie maakte vanuit Hoek van Holland furore met aan boord spelende muzikanten van de Marching Band Rotterdam aan Zee. Zij brachten een klinkende aubade aan de jarige Maeslantkering.
Het publiek dat zich niet had laten weerhouden door de heftige regenval van de afgelopen dagen kon in de middag onder een onverwachts zonnetje genieten van het concert van de fanfare Bereden Wapens onder leiding van Ritmeester Harold Lenssen en zangeres Jolien Thijs.

 

De heer Houtzager, van het Hoogheemraadschap van Delfland heeft een nieuwe expositie geopend over waterberging op het buitenterrein van het Keringhuis. Door klimaatveranderingen hebben we steeds meer last van grote hoosbuien en wordt de kans op wateroverlast groter. In de buitenexpositie, die de naam "Tuin van het Keringhuis" draagt, kun je ontdekken wat je zelf kunt doen om wateroverlast te voorkomen.